Om oss

Sigma2s oppdrag er å tilby høykapasitetsberegninger (tungregning) og storskala datalagring til forskere i Norge.

Sigma2 AS er et statlig heleid selskap etablert i 2015, da som et datterselskap under Uninett, fra 2022 eid av Sikt — Kunnskapssektorens tjenesteleverandør. Vi er finansiert av Kunnskapsdepartementet gjennom Norges forskningsråd, og får bidrag fra universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU.

De fire universitetene samarbeider tett med Sigma2 om å drive de nasjonale tjenestene. Dette samarbeidet går under navnet NRIS (Norwegian research infrastructure services).

Vi jobber sammen for å oppfylle visjonen vår:

Å styrke fremragende forskning for en bedre verden.

Om Sigma2 AS

Sigma2 har det strategiske og operasjonelle ansvaret for den nasjonale e-infrastrukturen for beregningsvitenskap (tungregning) og lagring av vitenskapelige data i Norge. Vi gir norske forskere og forskningsinstitusjoner tilgang til noen av verdens kraftigste superdatamaskiner.

Bilde
Sigma2 logo symbol.

E-infrastruktur er samlebetegnelsen for datasystemene som brukes til tungregning, behandling og lagring av stordata, og høykapasitetsnettverkene som forbinde systemene og forskere. I tillegg inkluderer e-infrastruktur også programvare og spesialiserte driftstjenester som er nødvendige for at forskere skal bruke de avanserte datasystemene.

I dag har Sigma2 brukere innen alt fra forskning på språk og språkmodeller til klima, hav og helse. Det var for eksempel våre tjenester Folkehelseinstituttet (FHI) brukte da de regner på R-tall og vaksineeffekt under covid-19 pandemien.

Alle forskningsmiljø med behov for tjenester innen tungregning og lagring av stordata kan søke om å få ressurser hos oss. Tildeling skjer på basert på vitenskapelig kvalitet.

Om NRIS

Våre aktiviteter er fellesfinansiert av Norges forskningsråd og konsortiumspartnere våre, som er de fire universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU. Dette samarbeidet mellom Sigma2 og universitetene går under navnet NRIS (Norwegian research infrastructure services).

Bilde
""

NRIS er en viktig grunnstein for det vellykkede nasjonale samarbeidet vi har i Norge om å samle kompetanse, ressurser og tilby e-infrastrukturtjenester til forskere og forskningsinstitusjoner.

NRIS består av høyt kvalifisert IT-personell ved universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU og ansatte i Sigma2. Samlet sett er vi omtrent 50 personer som danner et geografisk spredt kompetansenettverk. Dette sikrer at forskere som benytter seg av den nasjonale e-infrastrukturen, raskt og enkelt får tilgang til spesialisert brukerstøtte i nærheten av dem.

Kjerneaktvitetene i NRIS

  • Samlet brukerstøtte, inkludert en felles nasjonal helpdesk.

  • Avansert brukerstøtte

  • Delt opplæring og formidling av ressurer og aktiviteter.

  • Deltakelse i internasjonale partnerskap og prosjekter relatert til e-infrastruktur.

Utvalgte nyheter

Trenger du KI-. HPC- og lagringsressurser til prosjektet ditt?

Bilde
Hands typing on a keybord with an illustration of a kanban framework appearing in front of the screen.

13. juni 2024

Utlysningen av nasjonale e-infrastrukturressurser for den kommende tildelingsperioden er åpen.

Du kan nå søke om bruk av de nasjonale superdatamaskinene og lagringssystemene for storskala forskningsdata.

Søknadsfristen er 29. august.

Les alt om utlysningen og hvordan du søker

Kjempekontrakt tildelt:
Norges neste superdatamaskin

Bilde
A2 Illustration

28. mai 2024

Nå er anskaffelseskonkurransen som skal sikre Norges neste superdatamaskin avsluttet.

Dette blir Norges kraftigste superdatamaskin noensinne og vil gi et signifikant løft til nasjonal KI-forskning og innovasjon.

Les mer om Norges neste superdatamaskin

DigiFarm revolusjonerer landbruket med kunstig intelligens

Bilde
Nils Helset.

14. mai 2024

Den norske bedriften DigiFarm er i ferd med å revolusjonere landbruket med kunstig intelligens (KI).

Nylig testet de KI-modellen sin på Europas kraftigste superdatamaskin, LUMI. Her oppnådde de ekstraordinære resultater.

Les mer om DigiFarm på LUMI

Historien vår

Hvis du er nysgjerrig på hvordan Norge gjennom mange tiår har investert i superdatamaskiner og tilhørende tjenester for å fremme norsk forskning bør du sjekke ut vår historie: "A journey through the history of the Norwegian e-infrastructure".

Årsrapporter